Nu Al Kerstmis 2022?

Kerstmis 2022

Nu al Kerstmis?

Jaaa, want je moet toch op tijd beginnen met leuke dingen maken? Nou dan, als je nu begint ben je zeker op tijd klaar. Alhoewel, als je zoveel ideeën krijgt als ik dan ben je de komende 30 Kerstmissen wel onder de pannen.

En dan daarbij trek ik me weinig aan van wanneer iets moet of juist niet. Snert in de zomer? Tuurlijk! Eerst dessert en dan soep? Lekkerrrrr! Nu beginnen met mooie dingen maken voor Kerstmis 2022? Slim!!!

Leuke rand hieronder hè? Kan jij ook maken:-)

Zet je familie aan het werk

In dit blog schreef ik over mijn favoriete digitale tekenprogramma Procreate. En heb ik daar dan nog wat aan toe te voegen? Oh yes yes yes! Ik wil graag met je delen wat er allemaal mee te maken is. Hoe het je creativiteit laat ontploffen! En neem van mij aan dat dit niet in 1 blog past, tenzij ik een blog schrijf waar je 3 maanden over doet om te lezen;-)

Nee, beter in hapklare brokken, wat jij? Deze keer ga ik iets uitleggen over het zelf maken van brushes, in combinatie met wat (Kerst)voorbeelden. Brushes zijn digitale penselen die in Procreate worden gebruikt. Het programma zelf brengt al veel brushes mee, je kunt veel mooie exemplaren extra kopen maar… je kunt ze ook zelf maken en dat is niet moeilijk!

Grappige rand hieronder hè? Kan jij echt serieus ook maken hoor!

Bedenk wel dat je niet als beginner op dag 1 al brushes maakt, eerst is het handig Procreate te verkennen en erachter te komen wat het je allemaal te bieden heeft. Dat doe je waarschijnlijk al voordat je de app aan zou schaffen, maar eenmaal op je iPad zul je zien dat de mogelijkheden écht oneindig zijn. Waarschuw je familie vast dat ze zelf koken, wassen en bed opmaken als jij aan het ontdekken bent;-)


Hoe maak je zelf brushes?

Ik geef geen les; er zijn meer dan genoeg geweldige en duidelijke lessen te vinden op Youtube, o.a. die van ‘Art with Flo’ (ze zijn in het Engels, maar deze Nederlandse Procreate-artieste is makkelijk te volgen in haar lessen).

Op deze foto zie je een schermafbeelding van procreate op mijn iPad. Je ziet rechts de uitgeklapte Penseel Bibliotheek (Brush Library) waarin een mapje zit met de naam ‘SINY BRUSHES’. Rechts daarvan zie je de inhoud van dat mapje: een deel van mijn zelfgemaakte brushes.

In dit geval heb ik brushes van onderdelen gemaakt voor 3 verschillende mokken, ‘oortjes’, rietjes, marshmallows en versiering. Met alleen deze onderdelen kan ik tientallen verschillende combinaties maken! Ook heb ik een brush van een complete mok dampende chocolademelk.

In het witte werkveld zie je losse delen die je, omdat ze elk op een eigen laag staan, 'aan elkaar kunt plakken'. Alles is groter/kleiner te maken, kan kantelen, is ondersteboven te zetten, is te vervormen, noem maar op. Je bouwt je mok dus op zoals jij dat wilt.

Brushes maken in het kort

In het kort: 

  • Je maakt een aantal brushes van onderdelen (die je oneindig kunt gebruiken)
  • Je stelt zelf een compleet beeld samen van die onderdelen, dus zeg een complete mok
  • Van die complete mok maak je ook weer een brush
  • Bewerk hem verder zoals jij dat wilt

Eigenlijk is het dat. En dat doe je in het begin niet in een uurtje natuurlijk, maar zelf zag ik het hele leerproces als een ontzettend leuk avontuur. Het grappige is dat je elke fout die je maakt meteen kunt corrigeren, zelfs vele stappen terug nog, dus je hebt altijd een mooi eindresultaat.

Als je het goed onder de knie hebt en je maakt mooie dingen dan kan je zelfs jouw eigen brushes of projecten verkopen, maar dat is weer een ander verhaal;-)

Van mijn eigen ‘mokbrushes’ heb ik nog een monochroom exemplaar samengesteld en die 2x een andere uitstraling gegeven (heel oud en iets minder oud;-), om je een bescheiden voorbeeld te geven van de mogelijkheden.

Zo'n gave rand hieronder! Yep, kan jij ook maken:-)


Naadloos patroon

Dit ornament is hetzelfde als dat op de rode mok, maar nu ingekleurd met digitale aquarelverf. Ziet er heel anders uit hè? 

Wat ik geweldig vind is dat je hier een 'seamless pattern', een naadloos patroon van kan maken. Dat kan zowel in Procreate als in Photoshop. Trouwens, alles wat je maakt in Procreate is te bewerken in Photoshop!

Zo'n zelfgemaakt naadloos patroon kan je weer gebruiken om af te drukken op een kussen, tafelkleed, t-shirt, noem maar op. Dit is ook een belangrijk deel van mijn enthousiasme voor dit alles: het is mijn eigen (en straks misschien ook jouw) product, van blanke pagina tot eindresultaat:-)

Wil je een voorbeeld van hoe je een naadloos patroon maakt? Kijk dan eens op YouTube naar de duidelijke Procreate-uitleg van Jennifer Nichols. Je kunt via haar video's eventueel een gratis maand Skillshare proberen, een lesprogramma waaraan honderden (misschien wel duizenden) leraren hun bijdrage leveren qua lessen, op elk denkbaar gebied.


Geinige gnoom

Deze geinige gnoom heb ik vorig jaar (digitaal) geschilderd. Wil je ook zoiets maken dan zou je de pastel brushes van Genevieve's Design Studio kunnen gebruiken. Je gnoom kan uiteraard ook op een mok afgedrukt worden;-)

Meer van mijn favoriete brushes.

Heb je vragen of iets te roepen? Dat kan hieronder:-)

En anders: see you next blog!

Groetjes,

Siny


Vind je het leuk te weten wanneer ik een nieuw blog gepubliceerd heb dan kan je dit formulier invullen en het keuzevakje aanklikken. Je krijgt dan automatisch een e-mail.

Hier en daar maak ik gebruik van affiliate links. Koop jij iets via zo’n linkje dan ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt hier niets extra’s voor maar helpt mij mijn website en blogs steeds beter te maken. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.