Procreate is voor mij een openbaring

Digitaal geschilderd biggetje in weiland met bloemen

Het begon met digitaal tekenen en schilderen. En ik had geen idee wat er nog zou volgen...!

Tekenen & schilderen

Begin 2021 wilde ik graag weer tekenen en schilderen, iets wat ik decennia geleden ook had gedaan (met wisselend succes;-). Vrijwel alle materialen van toen heb ik bewaard en het meeste is nog uitstekend te gebruiken, maar ik twijfelde toch. Ik zocht nog even verder en... ik vond Procreate!

Procreate, mijn favoriete tekenprogramma

Procreate is een app die (helaas) alleen werkt op een iPad, (zie alternatieven voor Windows*) voor nog geen € 11,00 te koop is en heel veel mogelijkheden biedt. De app kent verder geen in-app aankopen en daar houden wij wel van:-). 

Omdat ik erg graag thuis ben en zelden op vakantie ga, zet ik af en toe wat geld apart. Daar heb ik toen een iPad Pro en een stylus voor gekocht. Procreate gedownload en hoppa, leef je uit Siny!

Het begon met een voorbeeld van een echte 'loze-Siny-actie' (NB dat is niet hetzelfde als een 'Siny-loze-actie'): tijdens het downloaden van de app kwam ik erachter dat ik in het verleden blijkbaar ook al eens enthousiast was over deze software. Ik had het dus ooit gekocht maar toen niets mee gedaan, ik hoefde het nu alleen maar te downloaden! Voor de rest hoef je niet te twijfelen aan mijn geheugen hoor!


Hebberig? Ikke?

Afijn, aan het werk. In dit geval bleek dat werk te bestaan uit eerst eens ontdekken wat Procreate allemaal te bieden heeft. En dat is veel, héél veel! Het ontdekken deed ik spelenderwijs; al oefenend leerde ik steeds meer en ik schaam me er een beetje voor te bekennen dat ik heel hebberig werd, iets waar ik normaal gesproken amper last van heb! Er zijn namelijk wereldwijd heel veel mensen die geweldige dingen maken die wij dan weer kunnen (kopen en) gebruiken in ons nieuwe speeltje.

Brushes, brushes, brushes!

Laat ik een leuk voorbeeld noemen: Lisa Glanz, Procreate-artieste in Zuid-Afrika. Vanaf het eerste moment ben ik een groot fan van haar. Zij maakt o.a. digitale penselen (brushes) die je kunt kopen en die je uitdagen je eigen fantasie te gebruiken. De 'Tap Dance Boy' hieronder is een van de figuurtjes die ik heb gemaakt a.d.h.v. Lisa's brushes.

Als je een pakket brushes koopt dan zit daar meestal zoveel in dat je soms even bezig bent met kiezen; de combinaties die je kan maken zijn oneindig! Hierboven zie je de 3 brushes die ik koos om een figuurtje te maken. Meestal heb ik geen specifiek doel voor ogen; al tekenend komt dat vanzelf (en soms ook echt helemaal niet, dan ga ik maar soppen of zo;-).

In Procreate kan je alles aanpassen, hoofd, lijf en benen kan je groter/kleiner maken, kantelen, vervormen, alles wat je maar wilt doen en daarna neemt je eigen creativiteit het helemáál over. Echt teveel om op te noemen, maar gelukkig zijn er heel veel YouTube-video's voor beginners (en gevorderden).


En nog meer brushes...

In Procreate is veel mogelijk. De app zelf biedt al een flinke bibliotheek aan diverse brushes: aquarel, inkt, schets, houtskool en ga zo maar even door. Je kunt dus al heel veel uitproberen voor je op zoek gaat naar nieuwe brushes!

Hieronder geef ik een paar voorbeelden die ik digitaal gemaakt heb met verschillende brushes (let wel, deze heb ik gemaakt na het nodige geleerd te hebben, ik ben niet zo creatief geboren;-). Bekijk ook een 30-seconden maakvideo van de pimpelmees.

...nee maar, nóg meer brushes!

Weet je trouwens wat ook heel leuk is? Er zijn veel Procreate-artiesten die gratis brushes weggeven en, helemaal leuk, er staan lessen op o.a. YouTube om ze zelf te leren maken! Echt geloof me, dit is allemaal zó verslavend!

En zo kom je aan meer... juist: brushes;-)

Nee hoor, er zijn ook nog superveel andere artikelen op dit gebied!

Hier en daar maak ik gebruik van affiliate links. Koop jij iets via zo’n linkje dan ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt hier niets extra’s voor maar helpt mij mijn website en blogs steeds beter te maken. 

De afbeelding hieronder linkt naar Design Cuts waar ik o.a. brushes van Lisa Glanz heb aangeschaft die ik heel vaak en met superveel plezier gebruik!


* Voor andere merken tablets schijnen dit goede alternatieven voor Procreate te zijn:

  • Krita (open source en gratis). De reviews zijn goed!
  • Tayasui-schetsen gratis, dan heb je een eenvoudig Procreate-alternatief. Er is ook een pro-versie van ± € 9,00.

Oké, zit je hoofd al vol info? Dan ga ik hier stoppen voor nu. Er volgen nog meer blogs over dit onderwerp want met mijn enthousiasme kan ik een boekwinkel vullen!

Wil je iets naar me roepen? Vul dan het reactieformulier in:-)

See you next blog!

Groetjes,

Siny


Vind je het leuk te weten wanneer ik een nieuw blog gepubliceerd heb dan kan je dit formulier invullen en het keuzevakje aanklikken. Je krijgt dan automatisch een e-mail.


BewaarPin voor later

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.