Je Slechtste Aquarel? Komt wel goed schatje!

Een maagdelijk stuk aquarelpapier. Mooie verfkleuren. 2 Grote potten schoon water. Penselen. Keukenrol. Ik was er klaar voor!


Als het anders loopt...

Aquarel vazen start

Dit moest een eigen werk worden van een paar vazen. Het voorbeeld was een foto van Pinterest: drie vazen waarvan ik de middelste vaas in Photoshop had vervangen door een iets groter exemplaar en ik had het plaatje omgezet naar zwart-wit omdat ik de kleuren zelf zou regelen. Ja ja…! Een aantal minuten na de start dacht ik: “Oké, dit ziet er echt al een beetje boel mislukt uit!”

 

Crisis, ik snap nog niet veel van goede kleurcombinaties en dat maken deze foto’s pijnlijk duidelijk! Ik weet dat zelfs de beste aquarellisten zeggen dat er altijd een moment is waarop je werk niet op zijn mooist is. Zij zeggen dat je dan vooral door moet gaan en dat heb ik dus maar gedaan.

 

Toen bedacht ik (perfectionist en muggenzifter pur sang) dat ik misschien gewoon mijn fouten moest omarmen. Net doen alsof het er allemaal bij hoort. Nou, daar heb ik even over na moeten denken want laten we eerlijk zijn: dit ziet er niet uit. En dat is dan nog een understatement!

De rode pijlen geven bijvoorbeeld twee randen aan die absoluut niet gepland waren. Ik ging voor ‘randloos’ en minder rommelig en ineens was het het tegenovergestelde. Nou moet ik zeggen dat ik hier papier gebruikte dat bestaat uit 25% katoen en naar de rest moest ik raden. Fabriano 300 g/m², dus geen goedkoop onbekend merk. De achtergrond schilderde ik nat in nat en het papier bobbelde behoorlijk.

 

Persoonlijk ben ik er wel achter dat 100% katoen mooiere resultaten geeft, maar als oefenpapier moet de Fabriano zeker goed presteren. En, laten we duidelijk zijn: het komt ook door mijn geklungel natuurlijk:-)


Nadenken, plannen en beleid

Ik moet leren nadenken en plannen. NADENKEN EN PLANNEN SINY! Dat heb ik al zo vaak gelezen en gehoord maar zodra alles klaar staat en ik een blank stuk papier mag bestormen dan doe ik dat ook letterlijk. Soort van ongeleid projectiel dus;-)

 

Vooral bij de projecten die ik zelf invul want tijdens een cursus kan ik me wel aanpassen, luisteren naar wat gezegd wordt en stap voor stap volgen met aardig goed resultaat. Doe ik het zelf dan gooi ik met water en kleuren en dat op zich is niet verkeerd, maar een klein beetje beleid zou beter zijn. BELEID SINY!

 

Tot dusver de achtergrond.

Toen ik de eerste vaas had geschilderd wist ik het weer van vorige keren: het wordt wel wat beter. Want echt, zodra je doorgaat begint het er al iets acceptabeler uit te zien. In ieder geval wek je dan de indruk dat je er ergens wel een beetje verstand van hebt;-)

 

Ik hield mezelf ook steeds voor ogen dat als de tape langs de randen eraf zou gaan, het er ook beter uit zou zien. Inmiddels was ik al wel gewend aan het idee dat mijn fouten geen fouten waren maar een dipje in mijn inspiratie.


Voor en na Photoshop

Vóór Photoshop

Na Photoshop

Na de blauwe en rode vaas geschilderd te hebben kreeg ik steeds meer plezier in mijn werk. Nog wat schaduw en licht aangebracht en met een sjabloon wat cijfers op de bruine vaas gezet, wat lekkere spetters eroverheen en dit werk was klaar.

 

Wat ik soms doe met een aquarel die naar mijn mening gereed is maar iets extra's kan gebruiken: ik zet het werk op mijn iPad in het teken- en schilderprogramma Procreate óf op mijn Mac in Photoshop om nog wat details aan te brengen. Ook kan ik de kleuren iets aanpassen indien nodig. In het verleden vond ik dat dit vals spelen was, maar het blijkt dat elke artiest die zijn/haar werk digitaliseert dit proces hanteert. En waarom niet, mixed media is al jaren heel normaal.

 

Afijn, dit lelijke eendje is toch nog een zwaantje geworden waar ik redelijk tevreden over ben. Ook ben ik een beetje trots op mezelf want waar ik vroeger meteen afhaakte als ik dacht dat iets mislukt was, ga ik nu door en maak het zo goed als mogelijk af. Vaak met redelijk resultaat, ik leer ervan en daar heb ik dan weer schik in. En plezier is het allerbelangrijkste in je hobby, dan ben je gewoon goed bezig!

 

Tot de volgende blog!

Groetjes, Siny


Pin voor later


Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
een jaar geleden

De creativiteit spat eraf, dus vooral doorgaan, leuke blog! 👍👏